Verkkoviestintäpäivät Hämeenlinnassa

Sibelius soitti verkkoviestijöille

Pihla Rostedt asettaa Jean Sibeliuksen kuvan Hämeenlinnan valtuustosalin parketille ja osoittaa sitä puhelimellaan. Pian saliin kokoontuneet kuntien verkkoviestintäpäivien osanottajat näkevät valkokankaalla itsensä livenä katsomassa nuoren Sibeliuksen viulunsoittoa.

Lisättyä todellisuutta nähtiin ja kuultiin verkkoviestintäpäivillä heti Aristoteleen retoriikan oppitunnin jälkeen. Monipuolinen ohjelma sisälsi myös muun ohella viestinnän juridiikkaa, informaatiovaikuttamista, avointa lähdekoodia ja tietenkin sosiaalista mediaa.

Retoriikan vinkkejä

Retoriikan kesäkoulun rehtori Antti Mustakallio vei verkkoammattilaiset viestinnän alkulähteille. Filosofi Aristoteles opetti antiikin kreikkalaisille, että hyvässä puheessa yhdistyvät tärkeä asiasisältö, tunnevaikutus ja puhujan uskottavuus. Tärkein on uskottavuus, joka koostuu ammattitaidosta, yleisöstä välittämisestä ja yhteisen hyvän edistämisestä.

- Kaikki puhe ja viestintä on jonkin asian aikaan saamista. Mieti siis aina ensin, mitä haluat saada aikaan viestinnälläsi, Mustakallio sovelsi antiikin oppeja bittiaikaan.

- Kohderyhmä osattiin ottaa huomioon jo antiikin Kreikassa. Viestitä niin, että yleisö ymmärtää ja kiinnostuu. Retorisilla tehokeinoilla helpotat asian muistamista, esimerkiksi yllättävyydellä, alkusoinnuilla, vastakohtaisuuksilla ja Aristoteleen paljon käyttämällä kolmen pointin tekniikalla.

Aristoteleen retoriikasta yllättäen ja vastakohtana Sibeliuksen viulunsoittoon. Ammattimaisen taktisesti Stellarion Oy:n toimitusjohtaja Pihla Rostedt käytti kolme esimerkkiä esityksessään lisätystä todellisuudesta. Kännykkäsovelluksessa lähtevät kuvat elämään kolmesta Hämeenlinnan asukaslehden valokuvasta. Ääntä ja elävää kuvaa saadaan näytölle myös kymmenessä kohteessa kaupungilla, kun puhelimen kameralla katsotaan tiettyjä maisemia.

- Esimerkiksi historian opetuksessa tämä on mainio väline: nuoret puhkuvat intoa, kun saavat kokeilla tuttujen kohteiden elämää kännykällä, johon he ovat jo kasvaneet kiinni, Pihla Rostedt sanoi.

Juridiikkaa ja somea

Verkkoviestijöiden arkeen syvennyttiin henkilötietojen käsittelyn ja saavutettavuuden uusien määräysten myötä. Myös sosiaalinen media on jo arkipäivää; alle 30-vuotiaille se on jo tärkein kanava kunnan asioiden seuraamiseen.

- Some mahdollistaa uudenlaisen kommunikaation, mutta myös järjestäytymisen ja toiminnan. Osallisuuden kokemukseen tarvitaan kuitenkin edelleen myös arjen kohtaamisia, muistutti Lahden kaupungin vuorovaikutussuunnittelija Henrik Saari, joka esitteli somea hyödyntävää #omalahti-kokonaisuutta.

Verkkoviestintäpäivien kaikki 13 esitystä löytyvät osoitteesta www.hameelinna.fi/verkkoviestijat.

Pihla Rostedt verkkoviestintäpäivillä
Pihla Rostedt esitteli verkkoviestijöille sovellusta, joka tuo vaikka Sibeliuksen soittamaan päivän tilaisuuteen.

 

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Kuntavaalit 13.4.2025

Kuntaliitto kampanjoi kuntavaaleissa kuntien ja kaupunkien roolin esiin nostamiseksi. Onneksi on kunnat!

Tutustu vaalisivustoomme!