- Kuntaliiton tutkimustoiminta ja tutkimusohjelmat
- kuntademokratia- ja johtamistutkimukset
- kuntavaalit
- kuntajohtajaverkosto Ryhmä44, koko- ja osa-aikaisten puheenjohtajien verkosto
Kunnat kaipaavat muutosjohtamisen osaamista - henkilöstöjohtamisen tila kunnissa vaihtelee
Kuntakentässä tarvitaan nyt hyvää henkilöstöjohtamista enemmän kuin koskaan aikaisemmin, toteavat Vaasan yliopiston tutkijat ARTTU2-ohjelman Henkilöstöjohtamisen tilaa ja tulevaisuutta koskevassa tutkimuksessaan. Tutkimuksen mukaan henkilöstöjohtamista pidetään kunnissa tärkeänä, mutta sen tila vaihtelee kunnittain huomattavasti.
- Erityinen tilaus strategiselle, järjestelmällisesti johdetulle ja vaikuttavalle henkilöstöjohtamiselle nousee isoista kuntakentän muutoksista, toteavat professori Riitta Viitala ja projektipäällikkö Anu Hakonen tutkimuksessaan.
- Merkittävimpiä muutoksia ovat maakunta- ja sote-uudistuksen aiheuttamat henkilöstösiirrot sekä palveluprosesseihin liittyvät uudelleen järjestelyt. Ne heijastuvat henkilöstö- ja organisaatiorakenteisiin, osaamistarpeisiin ja päivittäiseen toimintaan. Lisäksi toimintatapoja joudutaan uudistamaan – muun muassa digitalisoimaan – sekä talouden tasapainottamiseksi että kuntapalvelujen laadun parantamiseksi. Omat haasteensa tuovat eläköitymisaallon tuomat osaamispoistumat.
Parhaiten toimivat osaamisen kehittäminen ja henkilöstöhankinta. Tärkeimpinä kehityskohteina haastatteluissa pidettiin muutosjohtamista, jo hyvin toimivia osaamisen ja työhyvinvoinnin johtamisen käytäntöjä sekä johtajuuden kehittämistä. Tutkijoiden mielestä kehittämistä on myös henkilöstöjohtamisen strategisuudessa, jonka tila vaihtelee suuresti.
Tutkijat pitävät tärkeänä, että kunnat nyt ottavat ripeitä kehitysaskeleita omista lähtökohdistaan. Henkilöstökäytännöt on saatava entistä paremmin tukemaan kuntaorganisaatioita muutoksissa. Haasteista selvitään, jos henkilöstöjohtamisen strategia tai ohjelma on pohdittu strategiatyön yhteydessä, henkilöstöjohtaminen on aktiivista, henkilöstökäytännöt tehokkaita ja käytettävissä on ammattitaitoista väkeä hoitamaan niitä.
Onnistun hyvällä henkilöstöjohtamisella -tutkimuksessa on selvitetty kyselyn ja haastattelujen avulla henkilöstöjohtamisen tilaa ja kehitystarpeita ARTTU2-ohjelman 37 kunnassa. Henkilöstöjohtamisen tila ja tulevaisuus kunnissa -julkaisussa kuvataan henkilöstökäytäntöjä sekä niiden kehitysmahdollisuuksia.
Kuvio. Arviot henkilöstöjohtamisen osa-alueiden toimivuudesta ARTTU2-tutkimuskunnissa. Keskiarvot kouluarvosana-asteikolla 4-10; mitä suurempi arvo on, sitä toimivampana osa-aluetta pidetään. (N=281).
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Anu Hakonen, Vaasan yliopisto, puh. 050 3761083
Professori Riitta Viitala, Vaasan yliopisto, puh. 044 0244234
Kehittämispäällikkö Terttu Pakarinen, KT, ARTTU2-ohjelman Henkilöstö strategisena resurssina -projekti, puh. 0503380472
ARTTU2-ohjelmasta Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom, p. 050 337 5634
Tietoa HSR-tutkimusprojektista
ARTTU2-ohjelman osaprojekti ”Henkilöstö strategisena resurssina” (HSR) tuottaa tietoa ja toimintamalleja kunnille kestävän uudistumisen toteuttamiseen, henkilöstövoimavarojen ja muutoksen johtamiseen sekä työnteon tapojen muutokseen ja työn voimavarojen vahvistamiseen.
Osaprojekti koostuu kahdesta tutkimuksesta, jotka toteuttavat Vaasan yliopisto ja Työterveyslaitos yhdessä.
- ”Onnistun hyvällä henkilöstöjohtamisella” (Vaasan yliopisto)
- ”Uudistun, innostun, onnistun!” (Työterveyslaitos)
Tutkimusta rahoittavat Kuntaliitto (ARTTU2-ohjelma), Keva ja Työsuojelurahasto sekä tutkimuslaitokset itse.
Lisätietoja HSR-tutkimusprojektista: https://www.kuntaliitto.fi/asiantuntijapalvelut/henkilosto-strategisena-resurssina-osaprojekti
ARTTU2-ohjelma ja tutkimuskunnat
ARTTU2-ohjelma selvittää, miten uudistukset ovat vaikuttaneet kuntien palveluihin, talouteen, demokratiaan ja johtamiseen, henkilöstövoimavaroihin sekä yhdyskuntarakenteeseen ja elinvoimaan.
Ohjelmassa on mukana 40 tutkimuskuntaa, jotka edustavat erikokoisia ja -tyyppisiä kuntia eri puolilta Suomea. ARTTU2 on jatkoa vuosina 2008–2012 toteutetulle, vastaavantyyppiselle Paras-arviointitutkimusohjelmalle. Ohjelma on eri tutkimustahojen yhteinen, ja sitä koordinoi Kuntaliitto.
ARTTU2-tutkimuskunnat: Askola, Espoo, Hattula, Hirvensalmi, Hollola, Hämeenlinna, Inari, Jyväskylä, Kankaanpää, Keitele, Kemiönsaari, Keuruu, Kokkola, Kotka, Kurikka, Kuusamo, Lappeenranta, Lempäälä, Liperi, Mikkeli, Mustasaari, Nivala, Oulu, Paltamo, Parkano, Petäjävesi, Pudasjärvi, Raasepori, Raisio, Rautalampi, Salo, Sipoo, Säkylä, Tampere, Tornio, Turku, Vaasa, Vantaa, Vimpeli, Vöyri.
Lisätietoja ARTTU2-tutkimusohjelmasta: www.kuntaliitto.fi/arttu2
Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää
ARTTU2-tutkimusohjelma
Kunnissa toteutettujen ja tulevien uudistusten tutkimusohjelma vuosina 2014 - 2018.
Henkilöstö strategisena resurssina -osaprojekti
HSR-tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa tietoa ja toimintamalleja kestävän uudistumisen toteuttamiseen, henkilöstövoimavarojen ja muutoksen johtamiseen sekä työnteon tapojen muutokseen ja työn voimavarojen vahvistamiseen.