Kuntien ja kuntayhtymien talousarvio- ja taloussuunnitelmakyselyn tuloksista
Kuntatalouden tilasta ja tulevaisuuden näkymistä on tärkeää saada ajankohtaista tietoa hallituksen kevään kehysriihen valmisteluun. Tietopohjan parantamiseksi Tilastokeskus toteutti reilu vuosi sitten valtiovarainministeriön toimeksiannosta tiedustelun koskien vuoden 2015 talousarvioita ja vuosien 2016–2017 taloussuunnitelmia. Sama kysely toteutettiin jälleen vuoden 2016 talousarvioista ja vuosien 2017–2018 taloussuunnitelmista. Tiedustelun toteuttajana oli tällä kertaa Taloustutkimus Oy.
Kyselyn teknisessä toteutuksessa oli erityisesti kyselyn alkuvaiheessa ongelmia, minkä lisäksi mm. sisäisten erien käsittely joissakin kysyttävissä erissä herätti vastaajissa epätietoisuutta.
Kyselyyn vastasi Manner-Suomen kunnista kaikkiaan 222 kuntaa, joiden osuus Manner-Suomen väestöstä on 88 prosenttia. Manner-Suomen 138 kuntayhtymästä kyselyyn vastasi 77 kuntayhtymää. Vastauksia ei siten tullut aivan samaan tahtiin kuin edellisinä vuosina. Tiedustelun yhteenvedoissa ja esimerkiksi verotuloissa on jouduttu käyttämään osittain Kuntaliiton arvioita.
Tiedustelun tuloksista saa kuitenkin erittäin hyvän käsityksen vuoden 2015 ja talous-arviovuoden 2016 tilanteesta. Siitä eteenpäin kuntien ja kuntayhtymien arvioita voi luonnehtia varovaisiksi.
Veroprosentteja kunnat näyttävät suunnitelmien mukaan korottavan hyvin maltillisesti. Myös toimintamenojen kehitys on arvioitu ennustejaksolla hyvin varovaiseksi. Ainoastaan tänä vuonna toimintamenojen kasvu yltää kahteen prosenttiin, muina vuosina arviot ovat selvästi matalampia. Toisaalta vuoden 2017 kohdalla vastauksissa näkyy hyvin perustoimeentulotuen maksatuksen KELA-siirron aiheuttamat suuret muutokset kuntien avustuksiin ja valtionosuuksiin.
Vastausten mukaan kuntien ja kuntayhtymien toimintakate heikkenee vuoteen 2018 mennessä noin 700 milj. eurolla vuoden 2015 tasosta. Myös vuosikate heikkenee noin 300 miljoonalla eurolla. Kuntien rahoituksellista tasapainoa kuvaava toiminnan ja investointien rahavirta heikkenee vastausten mukaan tänä vuonna, mutta lähtee sen jälkeen tasapainottumaan.
Kuntatalousohjelmassa kuntatalouden kehitysarvio vuosille 2015–2018 on kuntien arvioita selvästi pessimistisempi. Valtiovarainministeriön arvio on painelaskelma, joka ei ota huomioon kuntien omia säästötoimia tai esimerkiksi tuloveroprosenttien nostoja.