Uudet kestävät kunnat
Uudet kestävät kunnat on Kuntaliiton ohjelma tulevaisuuden kuntien rakentamiseksi. Tavoitteena on luoda perustaa ekologisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja teknologisesti kestäville kunnille. Uudet kestävät kunnat -ohjelmassa ovat valmistuneet tulevaisuuden kuntien keskeiset edunvalvontatavoitteet ja visiot erilaisia kuntatyyppejä varten. Ohjelma tukee kiinteästi myös Kuntaliiton hallitusohjelmatavoitteita.
Uudet kestävät kunnat -työtä tehdään Kuntaliiton verkostojen avulla ja siinä hyödynnetään kuntiin liittyviä tutkimuksia ja ennakointiaineistoja sekä työpajoista, aivoriihistä ja ryhmähaastatteluista saatua tietoa.
"Kunta on kuntalaisen koti. Kunta luo hyvän arjen, jossa kuntalaiset otetaan huomioon niin fyysisessä kuin digitaalisessa ympäristössä. Kunta rakentaa tulevaisuutensa pitkäjänteisesti, moninäkökulmaisesti ja muiden kanssa yhteistyössä."
- Kuntakentän yhteinen visio 2030
Uudet kestävät kunnat - Kuntaliiton tavoitteet
Kestävien tulevaisuuden kuntien roolit ja esimerkit
Minkälaisia rooleja kunnilla on tulevaisuudessa ja miten näitä rooleja jo nyt toteutetaan? Lue lisää rooleista.
Kuntakentän haasteet yhteneväiset Pohjoismaissa - kunta-valtiosuhteen kehitystrendien tarkastelu tärkeää
Sekä kuntien toimintaympäristöt ja kuntajärjestelmät että kuntien haasteet ja muutokset ovat Pohjoismaissa hyvin yhteneväiset. Kunnilla on sekä huomattavia lakisääteisiä tehtäviä, mutta toisaalta myös laaja itsehallinto. Kunta-valtiosuhteen pohjoismaisiin kehitystrendeihin syvennytään Kuntaliiton
Uusien kestävien kuntien visiot kuntatyypeittäin
Suuret kaupungit
Suuret kaupungit ovat kasvun ja kehityksen moottoreita. Monikulttuurisina ja kansainvälisinä yhteisöinä ja elinvoiman keskuksina ne kantavat valtion rinnalla vastuuta laajoista tehtävistä ja tukevat monipuolisesti kaikkien asukkaiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia hyvinvointiin.
Seutukaupungit
Sujuvan elämän seutukaupungeissa työn ja arjen yhdistäminen on toimivaa - perinteistä ponnistaen, rohkeasti kehittäen. Osaaminen ja saavutettavuus tekevät seutukaupungeista teollisen Suomen kivijalan.
Kehyskunnat
Kehyskunnat ovat oman arvonsa tuntevia, ketteriä kehittäjiä ja kaupunkiseudun elinvoiman edistäjiä ja kasvun ilmentymiä. Kehyskunnat ovat digiratkaisujen ja uusien liikkumismuotojen mallikuntia. Ne mahdollistavat omalla toiminnalla ja yhteistyöllä toimivat palvelut ja onnellisen arjen vauvasta vaariin.
Pienet kunnat
Pienissä kunnissa ollaan lähellä ihmistä - toimintakulttuuri ketterä, nopea ja innovatiivinen. Pieni kunta tarjoaa elämää luonnon äärellä. Väljä ja viihtyisä elinympäristö on osana monipaikkaista elämäntapaa. Rajattoman nopeasti toimivat nettiyhteydet mahdollistavat työn ja asioinnin paikkariippumattomasti.
Ruotsin- ja kaksikieliset kunnat
Kaksikielinen kunta on moninainen, kansainvälinen ja innovoiva yhteisö, jossa kuntalaiset voivat hyvin. Kaksikielisyys ja pohjoismainen ulottuvuus tunnistetaan vahvuutena. Palveluita järjestetään kestävästi ja monimuotoisesti yhteistyössä uusia ratkaisuja ja alustoja hyödyntäen.
Julkaisut ja selvitykset
Uudet kestävät kunnat -haastattelusarja
Haastattelimme erilaisten kuntien johtajia heidän näkemyksistään tulevaisuuden kunnista. Mitä kuntajohtajat ajattelivat uusista kestävistä kunnista?
Tutustu haastattelusarjaan täällä
Kestävät kunnat -ennakointijulkaisu
Millainen on kestävä kunta? Mitä toimenpiteitä kunnat voivat tehdä kestävyyden lisäämiseksi? Kuntaliitto kutsui kaupungit ja kunnat vastaamaan kysymyksiin kestävät kunnat -ennakointiprosessissa.
Isot reformit ja kuntatalous -julkaisu
Sote lähtee ja työllisyyden hoito tulee – mitä kunnassa tulee tietää uudistusten kynnyksellä? Isot reformit ja kuntatalous -julkaisu pyrkii luomaan kokonaiskuvan ja tarjoamaan kattavan peruspaketin tulevista muutoksista.
Kuntien systeeminen muutos ja suhde asiakaskeskeisyyteen -raportti
Miten erilaiset kunnat hyödyntävät asiakaslähtöisyyttä ja miten digitalisaatio näyttäytyy tässä kokonaisuudessa?
Lisämateriaalit
- Kestävä kehitys kunnissa ja YK:n Agenda 2030 Kuntaliiton kestävän kehityksen sivut
- Kuntaliiton suosituksia kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyön johtamiseen, julkaistu 14.3.2022.
- Kuntapolitiikka käännekohdassa? : Kuntien toimintaedellytysten vahvistaminen ja kuntapolitiikan tulevaisuuden skenaariot. Kuntapolitiikan tulevaisuustyön loppuraportti, julkaistu 4.2.2022.
- TE-palvelut 2024 -uudistus -verkkosivu
- Lähtökohtia ja tiekartta kunnille TE2024-uudistuksen johtamiseen ja valmisteluun 4/2022
- Isot reformit ja kuntatalous -julkaisu (2022)
- Uudet kestävät kunnat Huomenta kunnat -lähetyksessä 25.3.2022. Linkki lähetyksen tallenteeseen
- Kuntien systeeminen muutos ja suhde asiakaskeskeisyyteen -loppuraportti 6/2022
Ajankohtaista:
Kuntien kuusi roolia paljon vartijana
Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää
Palvelemme kuntien henkilöstöä ja luottamushenkilöitä heidän tehtäviinsä liittyvissä asioissa. Neuvontapalveluita varten suosittelemme käyttämään ensisijaisesti neuvontapyyntölomaketta.
- kuntajohtaminen
- kuntademokratia ja kestävä kehitys
- tulevaisuuden kunta
- kestävyyden johtaminen ja kuntaliitosten seuranta
- vaikutusten ennakkoarviointi päätöksenteossa, EVA
- strategiayksikön johtaja
- Kuntaliiton strategia, ennakointi ja kehittäminen
- kuntapolitiikka ja -johtaminen
- diglitalisaatio ja tietoyhteiskunta
Kuntavaalit 13.4.2025
Kuntaliitto kampanjoi kuntavaaleissa kuntien ja kaupunkien roolin esiin nostamiseksi. Onneksi on kunnat!
Kuntapäättäjä liveissä käsitellään demokratiaa ja johtamista
Webinaareissa käsitellään kuntien päätöksentekoa, johtamista, organisoitumista sekä demokratiaa ja luottamushenkilötoimintaa.